sobota, 25 października 2014

Fantazyjna rolada owocowa




Taka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:)





Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm:

Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 1 czubata łyżka kakao;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Ciasto zielone:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha;

Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym.


Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany 30%;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 500 g serka mascarpone;
  • owoce (u mnie brzoskwinie z puszki);

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje.
Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:))


Przełożenie ciasta:
Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą  na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało.


Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem:



W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu. Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku.




niedziela, 19 października 2014

Tort...




... na chrzest św. dla Agatki






czwartek, 16 października 2014

Gulasz z fasolki szparagowej




Mega pyszne danie! Lekkie, smaczne i pożywne! Gotowałam je już kilka razy i ciągle mi smakuje:) Danie jest podobne do leczo, ale zupełnie inne. Najbardziej smakuje mi podane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje", tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam!





Składniki:
  • 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej);
  • 500 g dobrej kiełbasy;
  • około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona);
  • 1 duża cebula;
  • 300 g pomidorów;
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju;
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej;
  • sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku;


Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to należy je zdjąć. Tak oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie wypłukać pod strumieniem bieżącej wody.Fasolkę wrzucić do lekko posolonej gotującej się wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory i kiełbasę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 25 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie pieprzem cayenne, wymieszać.Sprawdzić smak potrawy i ewentualnie jeszcze doprawić.



poniedziałek, 13 października 2014

piątek, 3 października 2014