Mówią, że soki są zdrowe, że pożywne, że mają dużo witamin i że trzeba je pić. I owszem, zgadzam się z tym jak najbardziej. Tylko, że do tych soków ze sklepowych półek to jakoś nie jestem przekonana. I może właśnie dlatego skusiłam się na przygotowanie tego soku. Morelowy, własnej roboty, o pięknym kolorze...aż się prosi, żeby go pić:) Pracy przy przygotowaniu tego pysznego soczku nie jest wiele, a smak...Jeżeli lubisz morele, to jestem pewna, że ten napój podbije Twoje serce:)
Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 1 kg moreli;
- 8 szklanek wody (1 szklanka to 250 ml);
- 2 szklanki cukru kryształu;
- woda mineralna (u mnie niegazowana);
Morele umyć i wypestkować. Do przygotowanych owoców dodać 4 szklanki wody i gotować do momentu, aż morele prawie się rozpadną. Następnie morele te zmiksować razem z wodą, w której się gotowały. Do zmiksowanych owoców dodać cukier i resztę wody (pozostałe 4 szklanki), wymieszać i zagotować. Chwilkę pogotować.
Przestudzony napój przefiltrować (najlepiej przez kilkukrotnie złożoną gazę). Do przefiltrowanego napoju dolać wodę mineralną w takiej ilości, aż uzyskamy odpowiednią słodycz napoju.
Domowy soczek, świetna sprawa. Z moreli nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńAlinko, ja też nie kupuję soków gotowych. Robię w domu. Masz rację domowe, najlepsze. A morele bardzo lubię. Dobry pomysł na sok z tych owoców:)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i jedne z moich ulubionych owoców, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuń