Przepis znalazłam tutaj.
Składniki na 8 małych porcji o pojemności 60 ml:
- 150 ml likieru "Adwokat";
- 200 ml śmietany 36%;
- 40 g cukru pudru;
- 50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy;
- 2 listki żelatyny lub 2 łyżeczki;
- 10 g cukru waniliowego;
- bita śmietana;
Listki żelatyny zamoczyć na 5 minut w chłodnej wodzie. Żelatynę w proszku zalać malutką ilością letniej wody (tak, żeby była mokra i żeby napęczniała), odstawić na 5 minut. Sok pomarańczowy wlać do aluminiowego garnuszka, dodać wymoczone listki żelatyny (bez wody, w której się moczyły) i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Uważać, aby się nie zagotowało. Jeżeli chodzi o żelatynę w proszku, to do namoczonej dodałam sok pomarańczowy i wszystko podgrzałam do czasu rozpuszczenia się żelatyny. Sok pomarańczowy dodać do likieru i dokładnie wymieszać.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, dodać adwokat z sokiem pomarańczowym i delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do malutkich szklaneczek o pojemności około 100-150 ml i włożyć do lodówki na kilka godzin, aby deser się schłodził.
Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną.
Uwagi:
- Należy pamiętać, by Adwokat był o temperaturze pokojowej;
- Mus podajmy w malutkich porcjach, ponieważ dużo za jednym razem nie da się zjeść (ja podawałam porcję o pojemności około 120 ml i były według mnie za duże). Autor sugeruje porcje o pojemności 60 ml.
- Deser następnego dnia jest zdecydowanie lepszy.
Pyszny deser ,zrobił wrażenie na gościach
OdpowiedzUsuńRewelacja! Goście zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń