A oto kolejna sałatka, która przypadła mi do gustu:) Lekka, smaczna, kolorowa i zawsze ładnie wyglądająca dzięki temu, że sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam.
Składniki:
- 1 opakowanie mixu sałat;
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju;
- 2 opakowania sera "Błękitny Lazur";
- 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu);
- kiść winogron czerwonych lub różowych;
- 100 g suszonej żurawiny;
- 300 g szynki łososiowej;
Sos:
- 125 ml oliwy z oliwek;
- 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego;
- 2 łyżki miodu;
- 2 łyżki musztardy "Dijon";
- sok z połowy cytryny;
- sól i pieprz według własnego uznania;
Wykonanie:
W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże.
Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce.
Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu.
W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże.
Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce.
Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu.
Super wygląda! Aż ślinka cieknie!:)
OdpowiedzUsuń