Echhh..., przepyszne! Tyle Wam powiem:)
Składniki na 4 porcje:
- 4 jaja;
- 250 g serka mascarpone;
- 4 łyżki cukru;
- 2 łyżki kawy cappucino;
- 2 łyżki amaretto lub rumu;
- 1 łyżeczka żelatyny;
- 4 łyżki bitej śmietany (nie jest konieczna);
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać alkohol i cappucino. Ubijać tak długo, aż powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową.
Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.
Kocham tiramisu;)
OdpowiedzUsuńwiem ALniko, ze wspaniałe:) tego deseru nie trzeba nikomu zachwalać:)
OdpowiedzUsuń