wtorek, 25 lutego 2014

wtorek, 18 lutego 2014

środa, 12 lutego 2014

Trufle różane



Romantyczne, różowe, o cudownie lekkim zapachu róży i delikatnym smaku białej czekolady... Pyszne!





Składniki:
  • 100 g białej czekolady;
  • 60 g miękkiego masła;
  • 1-2 łyżki wody różanej;
  • 1 żółtko;
  • kilka kropel barwnika różowego (lub czerwonego);

 Ponadto:
  • 30 g wiórków kokosowych różowych (lub białych);
  • kilka kropel barwnika różowego lub czerwonego (tylko w przypadku użycia wiórków kokosowych białych);


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę różaną i kilka kropel barwnika spożywczego, wymieszać. Następnie dodać masło i żółtko, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Schłodzić w lodówce do momentu, aż masa będzie plastyczna (kilka godzin). Po schłodzeniu masy przy pomocy łyżeczki zrobić z masy dwanaście kulek.
Białe wiórka kokosowe zabarwić barwnikiem spożywczym. Uformowane kulki z masy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle odstawić do lodówki i tam przechowywać do momentu ich serwowania.




Źródło przepisu: Trufle różane



Moje uwagi:
W czasie przygotowywania masa się zwarzyła, ale mieszałam i mieszałam (około 10 minut) i składniki się połączyły. Myślę, że przy mieszaniu masa stygła i ostatecznie wszystkie składniki się ze sobą zaprzyjaźniły:) Jeżeli zatem zauważysz, że masa czekoladowa się warzy to nie poddawaj się i mieszaj cierpliwie do uzyskania pożądanej jednolitej masy.



wtorek, 11 lutego 2014

Tort różano-malinowy...


...z musem z białej czekolady... W sam raz na Walentynki... Mogę upiec:)







czwartek, 6 lutego 2014

Mandarynkowe ciasteczka



Lekkie, delikatne i prawdziwie kruche ciasteczka o smaku mandarynki. Takie inne, takie dobre:) Polecam. Przepis odkryłam na rosyjskich stronach, ale nie mogę dokopać się do źródła przepisu.




Składniki:
  • 150 g mąki pszennej;
  • 100 g mąki ziemniaczanej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cukru kryształu;
  • 80 g cukru pudru;
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego;
  • tata skórka z 2 mandarynek;
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej;
  • 1 jajo;
  • 30 ml śmietany (min.30% tłuszczu);
  • szczypta soli;

Startą skórkę mandarynkową rozetrzeć (palcami) z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito do miski, wymieszać. Masło utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając stopniowo dodawać cukier puder, ucierać około 3-4 minut. Dodać skórkę, jajo i śmietanę, utrzeć na puszysty krem. Następnie dodać sypkie składniki i wszystko razem zamieszać, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy ( w razie konieczności podsypywać lekko mąką pszenną, by ciasto się nie kleiło do blatu) na grubość około 1 cm. Foremką wykrawać ciastka, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy pomiędzy ciastkami), wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C i piec do czasu lekkiego zbrązowienia się brzegów ciasteczek, około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka przestudzić lekko na blaszce, na której się piekły, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.


 

 Moje uwagi:
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.




sobota, 1 lutego 2014