Proste i szybkie w wykonaniu ciasto ze śliwkami, takie "na poczekaniu". Do tego smaczne, z lekkim posmakiem kwaskowej śliwki. Czegóż chcieć więcej?:) Wspomnę jeszcze, że kiedy upieczesz to ciasto to wrócą do Ciebie wspomnienia z dzieciństwa... bo to taki stary sezonowy placek:)
Przepis z Kasi bloga:)
Składniki na formę o wymiarach 23x33 cm:
- 240 g mąki pszennej;
- 240 g cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 240 g bardzo miękkiego masła;
- 4 jaja;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- około 500 g słodkich śliwek;
Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier kryształ z cukrem waniliowym i nadal ubijać do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Miksując dodać do piany żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać bardzo miękkie masło i miksować do czasu aż się rozprowadzi. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć blisko siebie połówki śliwek skórką do dołu.
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego do 180℃ i piec około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.