Witam Cię serdecznie:) Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Mam nadzieję, że któryś z moich przepisów przypadnie Ci do gustu i na długo zagości w Twoim menu:)
czwartek, 20 sierpnia 2015
piątek, 14 sierpnia 2015
Lemoniada cytrynowo-pomarańczowa
Rewelacja na upalne dni - lemoniada!!! Smak cytrusów, bardzo delikatny posmak goryczki przytłumiony kostkami lodu... To jest to na ten skwar! Polecam!
Składniki na 3 l lemoniady:
- 1 pomarańcza;
- 1 cytryna;
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru;
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego;
- 3 l zimnej, przegotowanej wody;
Pomarańczę i cytrynę należy zamrozić w zamrażalniku przynajmniej 1 dzień przed przygotowaniem lemoniady. Dzięki zamrożeniu cytrusów pozbędziemy się gorzkiego smaku skórki tych owoców.
Zamrożone cytrusy wyłożyć z zamrażalnika i odstawić na 10 minut, aby lekko odtajały. Po tym czasie cytrynę i pomarańczę kroimy na cząstki, wkładamy do blendera, wsypujemy cukier i miksujemy na papkę. Miksujemy około 1-2 minut (czas miksowania zależy od mocy blendera). Zmiksowaną papkę cytrusową zalewamy przegotowaną zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy kwasek cytrynowy i dokładnie mieszamy. Przygotowaną lemoniadę przecedzamy przez gęstą gazę, dobrze wyciskamy z powstałej pulpy resztę wody. Gotową lemoniadę należy dobrze schłodzić w lodówce.
Lemoniadę podajemy dobrze schłodzoną. Można do niej dorzucić kilka listków świeżej mięty.
Uwagi: Proces przygotowania lemoniady możesz zobaczyć tutaj.