środa, 18 lutego 2015

Tort



Tort dla Sebastianka:)






Tort




Myszka Miki dla słodkiego Krystianka:)







Tort



Dla sympatycznej Jubilatki:)







Tort








Wiem, kiepskie zdjęcie, ale tak jest jak torta robi się do 1-wszej w nocy, a zdjęcie raniutko o 6-ej tuż przed wyjściem do pracy:)
Tort ważył około 8 kg:)



niedziela, 8 lutego 2015

Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką



Ciasto pyszne, znikające ze stołu w błyskawicznym tempie:) Przepis z bloga Doroty:) Do ciasta można wykorzystać też inne owoce, jak np. jeżyny, borówkę amerykańską czy porzeczkę.





Składniki na formę o wym. 33cm x 20 cm:

Ciasto kruche:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki;
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 5 żółtek;

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać przez sito, dodać zimne pokrojone w kostkę masło lub margarynę, posiekać nożem z sypkimi składnikami. Następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Składniki na ciasto można również zmiksować w malakserze.
Zagniecione ciasto podzielić na dwie części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto można zrobić dzień wcześniej.

Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach większą część ciasta, wyrównać i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st.C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek;
  • 1 szklanka cukru kryształu (drobnego);
  • 1 cukier waniliowy (16g);
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru (2x40g);
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego (125 ml);

Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej);
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta;

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy cały czas przy tym miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia się składników.

Na podpieczony, zimny spód wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wetknąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec w temperaturze 190 st.C przez około 30-40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.














poniedziałek, 2 lutego 2015