czwartek, 30 stycznia 2014

Ciasto migdałowe z owocami


Ciasto upieczone przeze mnie jeszcze w sezonie letnim. Paliło wówczas słońce, a drzewa i krzewy uginały się pod ciężarem owoców. U mnie ciasto było pieczone z morelami i malinami, ale równie dobrze smakuje z innymi owocami. Możecie je spróbować upiec z jabłkami i myślę, że też będzie fantastycznie smakowało. Przepis z bloga Kasi, mojego ulubionego:)





Składniki:
  • 270 g mąki;
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 210 g cukru pudru;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 4 jajka;
  • 1 łyżka miodu;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;
  • 400 g owoców (u mnie maliny i morele);
  • 3 łyżki płatków migdałowych;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
 
Wykonanie:
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem około 5 minut. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym całym jajku oraz miód i ciasto miksujemy kolejne 5 minut. W osobnym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i zmielone migdały. Miksując masę dodajemy po łyżce sypkie składniki. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję, przekładamy je do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy do pieczenia o wymiarach 25cmx30cm. Ciasto wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem. Pieczemy w 180oC około 60 minut.


Moje uwagi:
1. Migdały zmieliłam razem z 2 łyżkami cukru pudru. Dzięki temu uzyskałam prawdziwie suchą mączkę. Pamiętajmy, że migdały są tak samo tłuste jak orzechy i kiedy chcemy zmielić je szczególnie na drobno wtedy może zrobić się tzw."ciapka":)
2. Ciasto piekłam w formie o wymiarach 30cmx22cm.
3. Czas pieczenia skróciłam do 40 minut.


sobota, 25 stycznia 2014

Tort dla Pawła



Kolejny tort ze starszej mojej kolekcji:) Dzisiaj Jubilat ma już 19 lat:)
 






Czekoladowa rozkosz... z wiśniami moczonymi w rumie:) Mniaaammm...:)



piątek, 24 stycznia 2014

Sernik kokosowo-malinowy



Uwielbiam maliny i nic na to nie poradzę. Latem zjadam je garściami, a zimą delektuję się ich zapachem w deserach i nie tylko:)
Sernik kokosowo-malinowy to czysta poezja smakowa. Polecam Wam bardzo. Przepis znalazłam w bardzo starym wydaniu "Świat Kobiety".





Składniki na formę o średnicy 26 cm:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej;
  • 150 g masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 jajo;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać chłodne masło i dobrze je rozdrobnić nożem razem z sypkimi składnikami. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.


Masa serowa:
  • 4 jaja;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 kg sera białego;
  • 125 g śmietany 30%;
  • 1 budyń waniliowy w proszku;

 Dodatkowo:
  • 450 g malin świeżych lub mrożonych;
  • 100 g wiórków kokosowych;

Całe jaja utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku.


Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem. Na nim rozłóż maliny (te mrożone dobrze jest rozmrozić i odlać z nich trochę soku). Wyłożone maliny posyp wiórkami kokosowymi. Na to wyłóż przygotowaną masę serową. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st.C i piecz około 1 godziny. Następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto około 10 minut, aby "odpoczęło". Potem wyjmij i ostudź.
Ostrym nożem oddziel brzegi ciasta od tortownicy. Wyjmij z formy.
Sernik podawaj posypany wiórkami kokosowymi. Jeśli lubisz, możesz go posmarować polewą z gorzkiej czekolady.


Moje uwagi:
  1.  Jeżeli będziesz mieć trudności z połączeniem się składników na ciasto w całość, zawsze możesz dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.
  2. Następnym razem wiórka kokosowe lekko rozdrobnię. Te nasze, polskie są trochę za grube i za twarde w serniku. Dobrze jest kupić (jeżeli masz taką możliwość) drobne wiórka kokosowe.

wtorek, 21 stycznia 2014

Surówka z kapusty pekińskiej z ananasem, orzechami i żurawiną


Na taką właśnie surówkę skusiła mnie Margarytka. I nie żałuję tej pokusy, bo surówka przypadła mi do gustu... lekko słodkawa, pachnąca prażonym orzechem... Dla mnie pyszna pokusa:)




Składniki:
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej;
  • 1/3 świeżego ananasa lub 4 plastry ananasa z puszki;
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów;
  • garś suszonej żurawiny;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki mleka (lub 1 łyżka mleka + 1 łyżka soku z ananasów);
  • sól i pieprz do smaku;
 
Wykonanie:
Orzechy posiekać nie za drobno i lekko uprażyć na suchej patelni. Kapustę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Do posiekanej kapusty i pokrojonego ananasa dodać żurawinę i orzechy (1 łyżkę orzechów zostawić do dekoracji), wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem, mlekiem, sokiem, solą i pieprzem. Dodać do surówki, wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać orzechami.
 
 

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Tort dla Ani




Biszkopt waniliowy przełożony pysznym kremem malinowym, całość oblana pyszną czekoladą.


sobota, 11 stycznia 2014

piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami



Proste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!!





Składniki:
  • 290g mąki pszennej;
  • 140g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 240g jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 duże jajka lekko ubite widelcem;
  • 4 łyżki masła;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 200g malin;
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
 
Wykonanie:
  Masło roztopić i przestudzić. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać to po 40 minutach pieczenia można przykryć je folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


poniedziałek, 6 stycznia 2014

niedziela, 5 stycznia 2014

Ciasto marchewkowe pod serową pierzynką



Delikatne, puszyste, lekko wilgotne... Podczas pieczenia zapach z piekarnika roznosił się po całym domu i kusił...:) Przepis na to smaczne ciasto znalazłam u Aleksandry. Gorąco polecam ten przepis.






Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 1 szklanka cukru brązowego;
  • 2/3 szklanki oleju;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka marchewki otartej na tarce o grubych oczkach ;
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub pomarańczowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej;
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich;
 
Wykonanie:
Całe jaja, cukier brązowy i cukier waniliowy zmiksować, aż masa stanie się gęsta i puszysta. Do ubitych jaj dodawać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę, Delikatnie wymieszać (mikserem na niskich obrotach). Następnie należy dodać olej i sok i delikatnie mieszać, aż składniki się połączą a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i orzechy, delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 28x20cm wyłożyć papierem pergaminowym i wylać ciasto. Piec w temperaturze 180oC około 45 minut. Upieczone ciasto przestudzić.


Składniki na masę serową:
  • 2 łyżki masła;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 120g serka śmietankowego;
  • 1 cukier waniliowy;
  • kilka kropel soku z cytryny lub pomarańczy;
 
Wykonanie:
Wszystkie składniki delikatnie zmiksować. Masa będzie mieć konsystencję bardziej polewy niż kremu. Przygotowaną masą polać wierzch przestudzonego ciasta marchewkowego.
Moje uwagi: Do przygotowanej masy dodałam gorącą żelatynę (2 płaskie łyżeczki żelatyny zalałam 2 łyżkami wody, gdy żelatyna napęczniała to rozpuściłam ją nad ogniem i od razu dodałam do masy serowej cały czas miksując). Masa ładnie trzymała się na cieście.

czwartek, 2 stycznia 2014

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



Ciasto to jest znane wielu blogerkom, które piekły je jakieś pięć, sześć lat temu. Wówczas krajanka ta królowała na polskich blogach, dzisiaj zapomniana już niestety:( A szkoda, bo ciasto pyszne, choć słodkawe. Można, a nawet trzeba je upiec kilka dni przed planowanym serwowaniem na stół, bo lepsze jest po kilku dniach - nabiera smaków:)
Nie będę pisać, od kogo zgapiłam ten przepis, bo korzystało z niego wiele dziewczyn. Napiszę tylko, że polecam. A Koleżanki, które to ciasto już piekły, proszę niech się wypowiedzą na temat smaku tej krajanki piernikowej:)




Składniki na formę o wymiarach 33x22 cm

Ciasto piernikowe:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 0,5 szklanki miodu;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 125 g masła;
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki drobno posiekanych orzechów;
  • 5 łyżek pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej;
  • 4 łyżki przyprawy do piernika;

Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać przez sito, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Miód, cukier i masło przełożyć do garnka i podgrzać mocno (uwaga! nie gotować!), dodać przyprawę do piernika i wymieszać.Do rozpuszczonych składników dodawać stopniowe przygotowane wcześniej sypkie składniki i cały czas mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, lekko wyrobić (jeżeli jest koniecznym to można podsypać troszkę mąki). Jeszcze ciepłe ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki.


Masa marcepanowa:
  • 320 g pasty migdałowej (przepis poniżej);
  • 2 żółtka;
  • 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka soku pomarańczowego;
  • 1 łyżka soku cytrynowego;
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego;

Wszystkie składniki razem utrzeć.


Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe;

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego, na nim rozprowadzić masę marcepanową (zostawiając po 1 cm czystego ciasta od brzegu). Na marcepanie rozsmarować powidła śliwkowe, na powidła położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić brzegi z ciastem na dole. Jeżeli to nie będzie zrobione, to podczas pieczenia zarówno masa jak i powidła wypłyną na zewnątrz i bardzo się spieką. 
Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe polukrować.

Lukier dobrze jest przygotować z cukru pudru utartego z koniakiem lub z sokiem z cytryny.

Polukrowane ciasto zostawić odkryte na całą noc. Następnego dnia (rano) pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Ciasto to w takich warunkach długo się przechowuje.


Pasta migdałowa:
  • 1,5 szklanki migdałów bez skórki;
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 1 białko;
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego;
  • szczypta soli;

Migdały zmielić partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami i wyrobić na gładką, twardawą masę. Pastę schłodzić w lodówce. Pasta musi być zimna przed kolejną obróbką. Niewykorzystane resztki pasty można przechować w zamrażalniku. Pasta ta to nic innego jak marcepan. Mimo tego nie próbowałam piec tej krajanki z gotowej masy marcepanowej kupionej w sklepie.