niedziela, 29 grudnia 2013

piątek, 27 grudnia 2013

sobota, 14 grudnia 2013

Orzechowa kokosanka z jabłkami



Kolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:)




Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm:

Ciasto orzechowe:
  • 12 żółtek;
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 200 g mielonych włoskich orzechów;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać, aż białka będą lśniące i cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać. Na koniec dodać zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni.

Ciasto kokosowe:
  • 8 białek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni.
Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek;
  • 1 łyżka masła;
  • 3-4 łyżki wody;
  • 1 galaretka cytrynowa;
  • 1 opakowanie biszkoptów; 

Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty.

Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka;
  • 3/4 szklanki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka);
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej;
  • 200-250 g masła;
 
400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę i budyń (można też 2 żółtka) wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego się mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.

Moje uwagi:
  1. Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się tzw. kożuch.
  2. Budyń studzę razem z masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy:)

czwartek, 12 grudnia 2013

Wspaniały sernik


Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:)
Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek"





Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm:
  • 1,5 kg sera białego półtłustego;
  • 13 jajek;
  • 500 g cukru pudru;
  • 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
  • 100 g masła;
  • 3 łyżki grysiku (nie gotowany);
  • 1 cukier waniliowy;
  • bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa);
  • kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowego (opcjonalnie);


Ser zemleć dwa razy. Przy drugim mieleniu sera zemleć również ugotowane i wystudzone ziemniaki. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i całość zmiksować. Następnie dodać ser, ziemniaki, grysik i cukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.



Moje uwagi:

1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach i zmielić. Mimo dodatkowej pracy, jaką jest mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie.

2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić, dobrze osuszyć w papierowym ręczniku, a przed włożeniem do masy serowej delikatnie obtoczyć w mące.

3. Wiem, że będzie się Wam wydawało, że w przepisie jest podane bardzo dużo cukru (500g). To nie jest dużo zwłaszcza, że w oryginale podane jest 600g. Do sernika idzie bardzo dużo sera i ziemniaki, zatem sernik nie jest za słodki.

4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy:)


niedziela, 8 grudnia 2013

wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik chałwowy


Dla wielbicieli chałwy i nie tylko! Pyszny sernik, ciężki, wilgotny i wcale nie za słodki. Rozpływa się w ustach. Nam smakował:)
Przepis od Dorotki.




Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.


Składniki na spód:
  • 100 g ciastek digestive;
  • 40 g masłą, roztopionego;

Ciastka pokruszyć wałkiem lub malakserem na "piasek". Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę - tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić.


Składniki na masę serową:
  • 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie;
  • 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków;
  • 4 duże jajka;
  • 125 ml śmietany kremówki (30%);
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej pokruszonej na grubsze kawałki);
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii;

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce.


Składniki na polewę chałwową:
  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej);
  • 125 ml śmietany kremówki 30%;


Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając, by się nie przypaliła. Polwę lekko przestudzić i ostrożnie wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze polewa ładnie zgęstnieje.


Moje uwagi:
Sernik piekłam również w formie prostokątnej o wymiarach 25cm x 30 cm, przy czym podwoiłam podaną ilość składników.


sobota, 30 listopada 2013

Tort...



... Koledze na 40-te urodziny:)








He he... całe 6 kg cycuszków wyszło:)


Darek, miej tyle słodyczy w życiu, co w tym torcie!:)


poniedziałek, 25 listopada 2013

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson)


Przepis "przerzucony" z mojego poprzedniego bloga:)

Wrzesień, wrzesień... i kolejna Weekendowa Cukiernia. W tym miesiącu Tofka nam gospodarzy i tym samym zaproponowała nam na wspólne pieczenie Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną (wg Nigelli Lawson). Ja tam za czekoladowymi ciastami bardzo nie przepadam, ale jak jest to skosztuję, a co? Dlatego też dałam szansę i temu ciastu i upiekłam je:) Muszę przyznać, że jest baaardzo dobre, prawdziwie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Moja koleżanka Ania powiedziała, że smakuje jak prawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:)






Składniki:
  • 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao);
  • 125g miękkiego masła;
  • 6 jaj;
  • 175g cukru kryształu;
  • skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy);
  • 500 ml śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao;

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać.
Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany dodać kilka łyżek masy czekoladowej i lekko wymieszać. Następnie dodać pozostałą masę czekoladową i delikatnie mieszać do połączenia się składników.
Tortownicę o wymiarach 23-25 cm wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto czekoladowe wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Ciasto po upieczeniu będzie ciężkie i bardzo mocno czekoladowe. W trakcie studzenia opada.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Posypać gorzkim kakao.


 Moje uwagi: Do ubitej śmietany z cukrem dobrze jest dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki gorącej wody. Przed dodaniem żelatyny do śmietany radzę ją troszeczkę przestudzić tak, aby była letnia. Będziemy mieć wówczas pewność, że śmietana nie podejdzie wodą. Ciasto należy przechowywać w lodówce.







piątek, 22 listopada 2013

Tort "Letnia Pokusa"


Przepis na ten tort znalazłam w jakiejś gazecie już dawno temu. I tak sobie leżał i czekał... aż się doczekał. I szkoda, że tak długo czekał. Tort jest pracochłonny, ale warto mu poświęcić trochę czasu. Bo jest i pyszny i zachwyca swoim wyglądem. I wbrew pozorom nie jest aż tak bardzo kaloryczny, gdyż sam biszkopt jest ciastem raczej dla diety lekkostrawnej, a krem zrobiony jest na bazie kwaśnego mleka. Polecam:)




Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 50 g mąki pszennej;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 3 łyżki wody;

Wykonanie:
Całe jaja ubić z wodą i cukrem kryształem na pulchną masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze 190oC. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem, usunąć pergamin i ostudzić.
Ostudzone ciasto pokroić wzdłuż na 5 pasów o szerokości około 6 cm.


Składniki na krem:
  • 750 ml kwaśnego mleka;
  • 6 łyżeczek żelatyny;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 200 g śmietanki 30%;
  • 400 g malin;

Wykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Kwaśne mleko wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną ciepłą żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać do lekko tężejącej masy i delikatnie wymieszać.
Tężejącym kremem posmarować pasy ciasta biszkoptowego i posypać je malinami. Jeden pas należy mocno zrolować i ułożyć pośrodku tortownicy. Następnie wokół niego ustawiać kolejne pasy ciasta, tak aby zapełnić tortownicę. Ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. 


Dekoracja:
  • około 200-300 g śmietanki 30 lub 36%;
  • 1 Śmietan-Fix;
  • kilka malin;
  • 50 g posiekanych orzechów pistacjowych;
  • wiórka czekoladowe lub 50 g startej czekolady;

Śmietanę ubić ze Śmietan-Fixem i posmarować wierzch i boki tortu. Boki obsypać startą czekoladą lub wiórkami czekoladowymi. Wierzch tortu ozdobić malinami i posiekanymi pistacjami.





Moje uwagi:
1. Kiedy zwijamy tort masa musi być dosyć mocno stężała, tak żeby nie wylewała się poza brzegi paska biszkoptowego. Wówczas przy zwijaniu nie będzie się bardzo "ciapać".
2. Upieczony biszkopt delikatnie nasączyłam przegotowaną wodą z dodatkiem kilku kropli aromatu waniliowego.
3. Pamiętajmy, że zanim zaczniemy ubijać śmietanę, musi być ona dosyć mocno schłodzona w lodówce. Wtedy jest dużo mniejsze prawdopodobieństwo, że zrobi się nam masło.



środa, 20 listopada 2013

niedziela, 17 listopada 2013

Placek z makiem i masą orzechową


Ciasto z serii "przepisy ze starego zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:)
Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca na mój stół. Polecam Wam ten przepis.

Dzisiaj ciasto upieczone specjalnie na "Orzechowy Tydzień" organizowany przez Atinkę:)




Składniki na ciasto:


Makowe:
  • 6 jaj;
  • 200 g cukru pudru;
  • 300 g maku;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • kilka kropli aromatu migdałowego;
 Biszkoptowe:
  • 3 jaja;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 Ciasto makowe:
Mak sparzyć, wystudzić i zmielić (2 razy w maszynce do mielenia na sicie o drobnych oczkach). Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do czasu, aż będą puszyste i jasne. Dodać zmielony mak, proszek do pieczenia i olejek, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 22x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto makowe przelać do przygotowanej formy i wyrównać.

Ciasto biszkoptowe:
Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i nadal ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier nie będzie wyczuwalny. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni.
Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto wystudzić.

Masa orzechowa:
  • 0,5 l mleka;
  • 120 g cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (na 0,5 l mleka);
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 200 g masła;
  • 120 g orzechów + 0,75 szklanki mleka:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W oddzielnym naczyniu wymieszać 0,5 szklanki mleka z budyniem i mąką pszenną. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i wszystko razem zagotować. Pogotować około 2 minuty i odstawić do wystudzenia.
Orzechy  zmielić, mleko zagotować i wrzącym mlekiem zalać orzechy, wymieszać i wystudzić.
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać.

W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej.
Przełożone ciasto polać polewą czekoladową.


Moje uwagi:
Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku, krem jest wówczas smaczniejszy:)


Orzechowy Tydzień






wtorek, 12 listopada 2013

Babka cytrynowa


Bardzo fajny przepis. Babka okazała się smacznym i orzeźwiającym wypiekiem, który świetnie pasuje do popołudniowej herbatki:) Polecam. U mnie do powtórzenia.






Składniki:
  • 4 duże jajka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 200 g masła roztopionego;
  • starta skórka z 1 cytryny;
  • kilka kropel olejku cytrynowego;
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;


Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C. Przed wyciągnięciem z piekarnika należy sprawdzić za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeżeli patyczek po wyciągnięciu z ciasta będzie suchy, babka jest upieczona. Upieczone ciasto wystudzić w formie.
Ostudzone ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Uwagi:
Babkę można upiec w formie babkowej z kominkiem. Pamiętajmy, że zanim do takiej formy przełożymy surowe ciasto, należy ją uprzednio dobrze wysmarować masłem lub margaryną i posypać tartą bułką.

sobota, 9 listopada 2013

Torty


Znalazłam jeszcze kilka zdjęć tortów, które piekłam i dekorowałam kilka lat temu. Szkoda mi ich pominąć na moim blogu, w końcu kiedyś przyniosły mi radość i satysfakcję:) Postanowiłam zatem je opublikować.


 
 



















































środa, 6 listopada 2013

Smakowita sałatka

 
Tak, tak... jak dla mnie to przepyszna ta sałatka:) Lekka, szybka i łatwa do przygotowania. Myślę, że Twoim bliskim posmakuje, bo u mnie znika ze stołu w bardzo szybkim tempie:)



.
Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej;
  • 2 piersi z kurczaka;
  • 200 g sera feta;
  • 100 g ziaren słonecznika;
  • 1 pęczek szczypiorku;
  • 1 mały jogurt naturalny;
  • 1 duża łyżka majonezu;
  • sól i pieprz;
  • przyprawa do kurczaka;

Piersi z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i usmażyć na oleju, przestudzić. Chłodne mięso pokroić w kostkę.
Sałatę lodową pokroić w paseczki, szczypior drobno posiekać, ser feta pokroić w kostkę. Słonecznik uprażyć na patelni na lekko brązowy kolor.. Jogurt wymieszać z majonezem.
W misce wymieszać sałatę, ser feta, szczypior i piersi z kurczaka z sosem majonezowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do salaterki. Wierzch sałatki posypać prażonym słonecznikiem. Przed podaniem sałatkę należy schłodzić.



Uwagi:

1. Uważaj przy prażeniu słonecznika! Słonecznik prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając (bo kiedy się nagrzewa to "strzela"). Ziarno prażymy do pożądanego koloru i od razu przekładamy na talerz. Pozostawione na patelni może się szybko przypalić i będzie gorzkie.

2. Ilość sosu majonezowego podałam w przybliżeniu, bo oczywiście dodajemy go według własnych upodobań:) Jeśli wolisz więcej, to dodaj tyle, ile Ci pasuje:)

3. Uważaj, aby sałatki nie przesolić! Pamiętaj, że ser feta sam w sobie jest już bardzo słony!

4. Do sałatki czasami dodaję kiełki, bo też świetnie pasują:)


poniedziałek, 4 listopada 2013

niedziela, 3 listopada 2013

Tort...


... na 30-te urodzinki dla... chłopczyka:)





poniedziałek, 28 października 2013

Rodzynkowiec


Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:)




Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel";
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie czekoladowe;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 200 g masła;

Wykonanie:
Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.


Składniki na masę rodzynkową:
  • 100 g czekolady mlecznej "Wedel";
  • 100 g czekolady gorzkiej "Wedel";
  • 100 g masła;
  • 400 g rodzynek;
  • 1 szklanka rumu;

Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.
Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.


Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki;

Przełożenie ciasta:

Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.
Ciasto odstawić do stężenia.



poniedziałek, 21 października 2013

Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe


Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)





 Biszkopt:

Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty.


Składniki na masę makową:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 g rodzynek;
  • 2 łyżki orzechów;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1,5 łyżki miodu;
  • 4 jajka;
  • 200g suchego maku;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego;
  • 120 g masła lub margaryny;
  • 200 g cukru pudru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać.


Składniki na masę orzechową:
  • 4 jajka;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić.


Składniki na masę jabłkową:
  • 1 słoik prażonych jabłek (900g);
  • 2 galaretki agrestowe;

Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić.


Składniki na krem orzechowy:
  • 200 g masła;
  • 0,5 l mleka;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 80 g cukru kryształu;
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka;

Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. 1 0,5 szkl. mleka rozrobić budyń. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować wszystko razem, cały czas przy tym mieszając. Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać przestudzony budyń  cały czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu.


Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową.


czwartek, 17 października 2013

Ciasto "Afrodyta"


Ciasto o wdzięcznej nazwie... Afrodyta:) Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia:) Być może dlatego, że ciasto jest lekkie jak puch... lekki biszkopt i lekka pianka w środku. Pyszne!
Przepis dostałam dawno temu od znajomej.




Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek;
  • 1 czubata szklanka cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier będzie rozpuszczony. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.


 Składniki na masę:
  • 250 g mielonego sera białego (półtłustego);
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 galaretki cytrynowe;
  • 0,5 l śmietany 30%;
  • 1 opakowanie "Śnieżki";
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego;

Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym.


Ponadto:
  • 70 g masła;
  • 3 łyżki cukru;
  • 100 g wiórków kokosowych;

Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta.


Moje uwagi:

1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko można je przypalić. Kiedy zobaczymy, że wiórka są już wystarczająco brązowe, to od razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą.

2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny.


wtorek, 15 października 2013

Deser z brzoskwiniami


Ten deser zawsze mi smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:)




Składniki:
  • brzoskwinie (mogą byż też z puszki);
  • jogurt grecki lub bałkański;
  • ciastka owsiane Digestive lub inne;


Wykonanie:
Sposób wykonania taki sam jak tutaj.
Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość" od ciasteczek.