Witam Cię serdecznie:) Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Mam nadzieję, że któryś z moich przepisów przypadnie Ci do gustu i na długo zagości w Twoim menu:)
niedziela, 29 grudnia 2013
piątek, 27 grudnia 2013
sobota, 14 grudnia 2013
Orzechowa kokosanka z jabłkami
Kolejne pyszne ciasto o dziwacznej nazwie:) Ciasto zawiera w sobie i orzechy i kokos i jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:)
Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm:
Ciasto orzechowe:
- 12 żółtek;
- 4 białka;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 200 g mielonych włoskich orzechów;
- 1 łyżka kakao;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto orzechowe i delikatnie wyrównać na całej powierzchni.
Ciasto kokosowe:
- 8 białek;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 200 g wiórków kokosowych;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni.
Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek;
- 1 łyżka masła;
- 3-4 łyżki wody;
- 1 galaretka cytrynowa;
- 1 opakowanie biszkoptów;
Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty.
Krem budyniowy:
400 ml mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Mąkę i budyń (można też 2 żółtka) wymieszać z pozostałym mlekiem. Do gotującego się mleka wlać mleko z pozostałymi składnikami, mieszając zagotować wszystko razem. Gotować 2-3 minuty. Odstawić do wystudzenia.Krem budyniowy:
- 500 ml mleka;
- 3/4 szklanki cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka);
- 1 czubata łyżka mąki pszennej;
- 200-250 g masła;
Masło utrzeć, cały czas ucierając dodawać po łyżce chłodnego budyniu.
Gotowy krem rozsmarować na biszkoptach.
Wierzch ciasta posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.
Moje uwagi:
- Gorący budyń gotuję dzień wcześniej. Po ugotowaniu budyń nakrywam bezpośrednio na jego powierzchni folią spożywczą. Wówczas mamy pewność, że na wierzchu budyniu nie utworzy się tzw. kożuch.
- Budyń studzę razem z masłem:) Oznacza to, że obok naczynia z budyniem kładę masło. Kiedy budyń jest chłodny, masło ma bardzo podobną temperaturę do budyniu. Wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że krem podczas ucierania się nie zwarzy:)
czwartek, 12 grudnia 2013
Wspaniały sernik
Przepyszny sernik bez spodu! Sam ser i bakalie - to lubię najbardziej! Proponuję upiec na Święta:)
Przepis z książki "Kuchnia Sióstr Sercanek"
Składniki na formę o wymiarach 24 x 33 cm:
- 1,5 kg sera białego półtłustego;
- 13 jajek;
- 500 g cukru pudru;
- 500 g ugotowanych i ostudzonych ziemniaków;
- 100 g masła;
- 3 łyżki grysiku (nie gotowany);
- 1 cukier waniliowy;
- bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa);
- kilka kropel zapachu cytrynowego lub pomarańczowego (opcjonalnie);
Ser zemleć dwa razy. Przy drugim mieleniu sera zemleć również ugotowane i wystudzone ziemniaki. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i całość zmiksować. Następnie dodać ser, ziemniaki, grysik i cukier waniliowy, bakalie, ponownie wszystko razem zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę serową. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st.C, piec 1 godzinę. Po upieczeniu brzegi sernika (jeszcze gorącego) obkroić nożem. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Po dokładnym wystudzeniu zimny sernik wyłożyć z formy, ściągnąć papier do pieczenia.
Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Moje uwagi:
1. Ser do sernika dobrze jest kupić w kostkach i zmielić. Mimo dodatkowej pracy, jaką jest mielenie sera, wierzcie mi, że ten czas warto poświęcić dla efektów upieczonego ciasta:) Czasami korzystam z gotowego mielonego sera, ale tylko wówczas gdy zmielony ser ma konsystencję sera zmielonego w domu. Nie używam serów z wiaderek, które często są bardzo rzadkie.
2. Rodzynki przed włożeniem do masy serowej warto zalać wrzątkiem, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie rodzynki odcedzić, dobrze osuszyć w papierowym ręczniku, a przed włożeniem do masy serowej delikatnie obtoczyć w mące.
3. Wiem, że będzie się Wam wydawało, że w przepisie jest podane bardzo dużo cukru (500g). To nie jest dużo zwłaszcza, że w oryginale podane jest 600g. Do sernika idzie bardzo dużo sera i ziemniaki, zatem sernik nie jest za słodki.
4. W oryginalnym przepisie podane jest, by formę wysmarować jedynie tłuszczem i posypać bułką tartą, ale ja dla pewności zamiast tego, wykładam formę papierem do pieczenia. Zawsze to łatwiej sernik wyłożyć z formy:)
niedziela, 8 grudnia 2013
wtorek, 3 grudnia 2013
Sernik chałwowy
Dla wielbicieli chałwy i nie tylko! Pyszny sernik, ciężki, wilgotny i wcale nie za słodki. Rozpływa się w ustach. Nam smakował:)
Przepis od Dorotki.
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na spód:
- 100 g ciastek digestive;
- 40 g masłą, roztopionego;
Ciastka pokruszyć wałkiem lub malakserem na "piasek". Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę - tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić.
Składniki na masę serową:
- 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie;
- 0,75 szklanki drobnego cukru do wypieków;
- 4 duże jajka;
- 125 ml śmietany kremówki (30%);
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 300 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej pokruszonej na grubsze kawałki);
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii;
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej), schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
Składniki na polewę chałwową:
- 150 g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej);
- 125 ml śmietany kremówki 30%;
Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (najlepiej zmiksować blenderem). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas przy tym mieszając, by się nie przypaliła. Polwę lekko przestudzić i ostrożnie wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze polewa ładnie zgęstnieje.
Moje uwagi:
Sernik piekłam również w formie prostokątnej o wymiarach 25cm x 30 cm, przy czym podwoiłam podaną ilość składników.