poniedziałek, 28 października 2013

Rodzynkowiec


Pyszne ciasto dla tych, co uwielbiają rumowe smaki w połączeniu z pyszną czekoladą od Wedla.  Przepis dostałam od pewnej znajomej Pani, która twierdzi, że gotuje i piecze tylko to, co dobre:) I się nie myli, bo ciasto jest wyśmienite!!!:)




Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 2 łyżki ciemnego kakao "Wedel";
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie czekoladowe;
  • 2,5 szklanki mleka;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 200 g masła;

Wykonanie:
Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.


Składniki na masę rodzynkową:
  • 100 g czekolady mlecznej "Wedel";
  • 100 g czekolady gorzkiej "Wedel";
  • 100 g masła;
  • 400 g rodzynek;
  • 1 szklanka rumu;

Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.
Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.


Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki;

Przełożenie ciasta:

Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.
Ciasto odstawić do stężenia.



poniedziałek, 21 października 2013

Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe


Ciasto, które idealnie pasuje na jakąś imprezę rodzinną albo na imieniny do pracy... Ciasto, które ma wszystkie podstawowe polskie smaki w sobie: mak, orzech, ser i jabłko... Bardzo dobre, ciekawe i zaskakujące:)





 Biszkopt:

Biszkopt pieczemy w formie 33x20cm. Upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić na pół na dwa blaty.


Składniki na masę makową:
  • 1,5 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 g rodzynek;
  • 2 łyżki orzechów;
  • 150 g cukru pudru;
  • 1,5 łyżki miodu;
  • 4 jajka;
  • 200g suchego maku;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i rozpuszczonym oraz ostudzonym miodem, dodać sparzony i dwa razy przemielony mak, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rodzynki i drobno pokrojone orzechy, wymieszać, dodać ubitą pianę z białek, lekko wymieszać, wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, w której był pieczony biszkopt.


Składniki na masę serową:
  • 500 g sera białego;
  • 120 g masła lub margaryny;
  • 200 g cukru pudru;
  • 3 jajka;
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony ser, roztopione i ostudzone masło lub margarynę, mąkę ziemniaczaną oraz ubitą pianę z białek, wszystko lekko wymieszać, wylać na masę makową i wyrównać.


Składniki na masę orzechową:
  • 4 jajka;
  • 100 g orzechów włoskich;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać.
Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić.


Składniki na masę jabłkową:
  • 1 słoik prażonych jabłek (900g);
  • 2 galaretki agrestowe;

Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość lekko przestudzić.


Składniki na krem orzechowy:
  • 200 g masła;
  • 0,5 l mleka;
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 80 g cukru kryształu;
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych + 6 łyżek mleka;

Orzechy zalać gorącym przegotowanym mlekiem (5-6 łyżek mleka). 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. 1 0,5 szkl. mleka rozrobić budyń. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka z cukrem i zagotować wszystko razem, cały czas przy tym mieszając. Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć. Do utartego masła dodawać przestudzony budyń  cały czas przy tym ucierając. Na koniec dodać przestudzone orzechy, wymieszać. Do masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu.


Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową.


czwartek, 17 października 2013

Ciasto "Afrodyta"


Ciasto o wdzięcznej nazwie... Afrodyta:) Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia:) Być może dlatego, że ciasto jest lekkie jak puch... lekki biszkopt i lekka pianka w środku. Pyszne!
Przepis dostałam dawno temu od znajomej.




Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek;
  • 1 czubata szklanka cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier będzie rozpuszczony. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.


 Składniki na masę:
  • 250 g mielonego sera białego (półtłustego);
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 galaretki cytrynowe;
  • 0,5 l śmietany 30%;
  • 1 opakowanie "Śnieżki";
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego;

Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym.


Ponadto:
  • 70 g masła;
  • 3 łyżki cukru;
  • 100 g wiórków kokosowych;

Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta.


Moje uwagi:

1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko można je przypalić. Kiedy zobaczymy, że wiórka są już wystarczająco brązowe, to od razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą.

2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny.


wtorek, 15 października 2013

Deser z brzoskwiniami


Ten deser zawsze mi smakuje i to z każdymi owocami, które akurat są w domu:) Jest szybki, pyszny i efektowny. Polecam:)




Składniki:
  • brzoskwinie (mogą byż też z puszki);
  • jogurt grecki lub bałkański;
  • ciastka owsiane Digestive lub inne;


Wykonanie:
Sposób wykonania taki sam jak tutaj.
Deser przygotowałam bez cukru. Wyszedł bardzo dobry, nie za słodki i nie za kwaśny:) Wytarczyła "słodkość" od ciasteczek.

piątek, 11 października 2013

wtorek, 8 października 2013

piątek, 4 października 2013

Sałatka


A oto kolejna sałatka, która przypadła mi do gustu:) Lekka, smaczna, kolorowa i zawsze ładnie wyglądająca dzięki temu, że sosik do niej serwujemy osobno:) Polecam.





Składniki:
  • 1 opakowanie mixu sałat;
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju;
  • 2 opakowania sera "Błękitny Lazur";
  • 1 melon "kantalupa" (o pomarańczowym miąższu);
  • kiść winogron czerwonych lub różowych;
  • 100 g suszonej żurawiny;
  • 300 g szynki łososiowej;
 
Sos:
  • 125 ml oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 2 łyżki musztardy "Dijon";
  • sok z połowy cytryny;
  • sól i pieprz według własnego uznania;
 
Wykonanie:
W przeźroczystym naczyniu układać warstwami kolejno: mix sałat, pokrojone pomidory, pokrojony w kostkę ser, winogrona przekrojone na pół, kulki melona (lub kostkę); posypać suszoną żurawiną i ułożyć na wierzchu polędwicę zwiniętą w fantazyjne róże.
Wszystkie składniki sosu zmiksować. Sos podajemy w sosjerce.
Każdy z biesiadników serwuje sobie sałatkę na swój talerzyk i na talerzyku polewa sobie odrobiną sosu.


czwartek, 3 października 2013

Deser Tiramisu


Echhh..., przepyszne! Tyle Wam powiem:)




Składniki na 4 porcje:
  • 4 jaja;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 4 łyżki cukru;
  • 2 łyżki kawy cappucino;
  • 2 łyżki amaretto lub rumu;
  • 1 łyżeczka żelatyny;
  • 4 łyżki bitej śmietany (nie jest konieczna);

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać alkohol i cappucino. Ubijać tak długo, aż powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową.
Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.