poniedziałek, 28 stycznia 2013

Kotlety drobiowe inaczej

Może dzisiaj z innej beczki:) Nie na słodko, ale wytrawnie i obiadowo:) Piersi z kurczaka w innej odsłonie, bo znajdziesz tam i szynkę i serek żółty i paprykę... Polecam na niedzielny obiad i nie tylko:)


Dla 4 osób:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka;
  • 4 plastry szynki gotowanej;
  • 4 plastry sera żółtego;
  • 1 mała czerwona papryka (może być konserwowa);
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki sezamu;
  • tarta bułka;
  • zioła prowansalskie;
  • pieprz ziołowy;
  • sok z 1 małej cytryny;
  • sól;

Wykonanie:
Piersi z kurczaka opłukać i delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie paseczki papryki. Pierś z kurczaka złożyć na pół i spiąć brzegi wykałaczką.
Jajka lekko rozbełtać (można dodać trochę mleka). Przygotowane piersi moczyć w jajku, następnie w bułce tartej wymieszanej z sezamem. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smażyłam na dosyć sporej ilości oleju.

niedziela, 27 stycznia 2013

Tort

Zdjęcie kiepskie, ale tak to już jest jak zdjęcie robi się nocą i to bez lampy błyskowej:(


wtorek, 22 stycznia 2013

Pyszny sernik




Sernik zdecydowanie wart upieczenia! Waniliowy, na cieniutkim kruchym spodzie, posypany cukrem pudrem... raj dla podniebienia, mówię Wam! Jak dla mnie to koniecznie jeszcze raz do powtórzenia:)
Przepis znalazłam tutaj.








 Składniki na ciasto:
  • 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej);
  • 85 g margaryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 żółtka;
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy, składniki wymieszać. Dodać lekko schłodzoną margarynę, posiekać nożem razem z sypkimi składnikami, dodać żółtka i zagnieść ciasto w jednolitą kulę. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.



Składniki na masę serową:
  • 1,25 kg białego sera;
  • 7 jaj;
  • 85g masła lub margaryny;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy (dodałam od siebie);
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy w proszku (u mnie ten na 1/2 l mleka);
  • bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa);

Wykonanie:
Rodzynki (jeżeli zamierzamy je dodać do sernika) należy zalać wrzącą wodą i odstawić na około 10 minut, następnie odcedzamy je z wody. Skórkę pomarańczową kandyzowaną kroimy w kostkę.
Ser biały trzykrotnie mielemy. 
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, stopniowo dodawać ser i miękkie masło lub margarynę. Następnie dodać budyń w proszku i miksować dość długo, aż masa będzie gładka. Dodać bakalie i lekko zamieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników.

3/4 ciasta rozwałkować na spód formy wyłożonej pergaminem (ciasto ma być cieniutko rozwałkowane w blaszce o wymiarach 25x36 cm, ja użyłam mniejszej formy o wym. 25x33cm).
Na ciasto należy wyłożyć masę serową, wyrównać. Resztę ciasta w formie cieniutkich łatek ułożyć na masie serowej. Piec około 1 godziny w temperaturze 180st.C.
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.


niedziela, 20 stycznia 2013

Tort

Torcik dla 3-letniej Kornelki.


czwartek, 17 stycznia 2013

Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem

Lubię śledzie i nie wyobrażam sobie bez nich imprezy:) Przepis na te sałatkę znalazłam w książce Siostry Anastazji "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Sałatka jest smaczna i myślę, że przypadnie do gustu każdemu kto lubi śledzika:)


Składniki:
  • 1 cebula;
  • 4-5 płatów śledziowych (u mnie w oleju);
  • 1 winne jabłko;
  • 0,5 puszki groszku zielonego;
  • 1 por;
  • 1 mały jogurt naturalny;
  • 2-3 łyżki śmietany 18%;
  • sól, pieprz;
Wykonanie:
Śledzie (jeżeli są solone to należy je wcześniej odpowiednio wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę pokroić w krążki i sparzyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Pora dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony zielony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Na końcu doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku. 



Przepisy Siostry Anastazji

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Tiramisu cupcakes

Hm... pychotka:) Lekko kawowe ciasto, w środku mascarpone z kawą i amaretto, a na wierzchu czapa bitej śmietany z serkiem mascarpone... Pięknie brzmi prawda? Jestem pewna, że wszystkim posmakuje, a szczególnie zwolennikom kawy i lekkiej puszystej śmietanki:)


Składniki na 24 sztuki:
  • 330 g mąki pszennej;
  • 20 g proszku do pieczenia;
  • 310 g cukru kryształu;
  • 20 g mazeiny;
  • 1,5 łyżeczki kawy instant w proszku;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 150 g białka;
  • 250 ml pełnego mleka lub śmietanki 30%;
  • 170 g masła (w temperaturze pokojowej);
Wykonanie:
W misce wymieszać mąkę pszenną, mazeinę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać masło pokrojone w kostkę i dobrze razem wymieszać mikserem. W drugiej misce wymieszać białka, mleko (lub śmietankę), ekstrakt waniliowy i kawę rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody (2-3 łyżki). Wymieszane składniki wlać do miski z sypkimi składnikami i lekko wymieszać wszystko razem (około 2 minuty). Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 3/4 wysokości brzegów formy i piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone muffinki dobrze wystudzić.

Składniki na nadzienie:
  • 150 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki śmietany 30%;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżka mocnej kawy;
  • 1 łyżka amaretto;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
Wykonanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać.
W każdej muffince zrobić otwór (wydrążyć dziurę). Otwory napełnić nadzieniem, tak aby były całkowicie wypełnione. Ciasto z wydrążonych otworów można zjeść:)

Składniki na dekorację:
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 250 g serka mascarpone;
  • kakao ciemne do posypania;
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody (około 5 łyżek) i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Żelatynę podgrzać nad palnikiem, aby się rozpuściła (nie gotować!). Cały czas miksując śmietanę wlewać ciepłą żelatynę. Do lekko stężonej śmietany dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Schłodzonym kremem (lekko sztywnym) dekorować muffiny. Najlepiej jest to robić za pomocą worka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdy. 
Na zakończenie muffiny posypać ciemnym kakao ( przez sitko).



wtorek, 8 stycznia 2013

Pierożki z jabłkami



Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:)






Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 30 g świeżych drożdży;
  • 125 ml śmietany 18%;
  • 150 g masła;
  • 150 g margaryny;
  • 2 całe jajka;
  • 3 żółtka jajek;

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc). 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka i krążek zlepiać tylko na środku, boków nie zlepiamy. Każdy pierożek moczyć z jednej strony w białku, a następnie w cukrze krysztale. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać pierożki (moczoną stroną do góry). Przy układaniu pierożków należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną. Pierożki piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone lekko przestudzić i wykładać na tackę.


Uwaga: Z podanej proporcji składników wychodzi spora porcja:) 




czwartek, 3 stycznia 2013