Witam Cię serdecznie:) Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Mam nadzieję, że któryś z moich przepisów przypadnie Ci do gustu i na długo zagości w Twoim menu:)
czwartek, 31 maja 2012
poniedziałek, 28 maja 2012
Mus pomarańczowy
Mus ten wypatrzyłam na ulubionym tureckim blogu, którego niestety już nie ma:( Ubolewam nad tym bardzo, bo blog był i kolorowy i smaczny:)
Mus jest bardzo delikatny i leciutko piankowy i prawdziwie pomarańczowy:) Ślicznie wygląda i robi wrażenie na gościach w chwili "wjazdu" na stół. Polecam.
Mus jest bardzo delikatny i leciutko piankowy i prawdziwie pomarańczowy:) Ślicznie wygląda i robi wrażenie na gościach w chwili "wjazdu" na stół. Polecam.
Składniki:
- 1 litr świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego;
- 2 żółtka;
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
- cukier kryształ do smaku;
- białka z 2 jaj ubite na sztywną pianę;
- skórka pomarańczowa starta z 1 pomarańczy;
- cieniutkie plastry pomarańczy;
- kandyzowane wiśnie;
Sok, żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier zagotować na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotować około 4 minut. Mieszając, wystudzić ugotowany krem.
Do wystudzonego kremu dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę przelać do pucharków lub małych szklaneczek. Udekorować plastrem pomarańczy, wisienką i listkiem mięty.
Moje uwagi:
Pamiętajmy, aby przed użyciem sparzyć jajka. Wkładam jajka na sitko i przelewam je wodą o temperaturze około 70-80 st.C.sobota, 26 maja 2012
piątek, 25 maja 2012
środa, 23 maja 2012
Semifredo kawowe
Przepis na ten pyszny i szybki deserek znalazłam już bardzo dawno temu na jednym z moich ulubionych blogów. Deser jest pyszny, żałuję że wcześniej nie zdecydowałam się go przygotować.
Semifredo to przepyszne lody kawowe w sam raz na upalne dni.
Wykonanie:Semifredo to przepyszne lody kawowe w sam raz na upalne dni.
Składniki:
- 180g słodzonego mleka skondensowanego;
- 50g kawy rozpuszczalnej(instant);
- 250g śmietanki 30%;
W misce wymieszać kawę z mlekiem i odstawić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i dodać do mleka wymieszanego z kawą, delikatnie wymieszać. Masę wlać do małych foremek i mrozić około 3-4 godziny. Przed podaniem wyłożyć na talerzyk deserowy i udekorować, np. posypując słodkim kakao.
Moje uwagi:
1. Kawy rozpuszczalnej dodałam mniej niż podane jest w przepisie. Wydawało mi się, że 50g to za dużo, więc dałam tylko 25g i ta ilość była wystarczająca. Nie wiem, może moja kawa była ta z tych "mocniejszych" i lepszej jakości ( Nescafe Taster's Choice - czerwona).2. Kawę przed dodaniem do mleka rozpuściłam w bardzo małej ilości wody i przestudziłam .
poniedziałek, 21 maja 2012
Tort
I pozostała praca moja i mojej kuzynki Teresy, której serdecznie dziękuję za to, że tak dzielnie pomagała mi przy pieczeniu tych słodkości. Pokazuję tylko część naszej pracy, bo było jeszcze "trochę" (hehe) ciast. Ciast nie przedstawiam Wam na blogu, gdyż moją zasadą jest pokazanie zdjęcia ciasta w przekroju, a tutaj niestety ciasta przekroić nie pasowało:)
sobota, 19 maja 2012
Ciasto chałwowe z jabłkami
Przepis znalazłam tutaj.Ciasto jest pyszne (mnie baaardzo smakuje:)).
Składniki na ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 1 łyżkę śmietany.
Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto.
Piec 40-45 minut w 190st.C.
Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową.
Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto.
- 7-8 jajek;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 250 g margaryny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka śmietany 18%;
- 100 g wiórków kokosowych;
- 1/2 szklanki cukru kryształu;
- 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika);
Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. 3 białka ubić na sztywną pianę i dodać do utartego ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 1 łyżkę śmietany.
Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto.
Piec 40-45 minut w 190st.C.
Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą polewą chałwową.
Składniki na polewę:
- 100 g chałwy waniliowej;
- 100 g margaryny;
- 1/2 szklanki cukru;
- 3 łyżki mleka;
Składniki razem zagotować. Gorącą polewę wylać na gorące ciasto.
środa, 16 maja 2012
Racuszki drożdżowe z jabłkami
Racuchy... uwielbiam:) I te z jabłkiem i te z wiśnią i te bez dodatków... wszystkie uwielbiam! I wciąż szukam idealnego przepisu:) Ostatnio trafiłam na ten przepis i wszystkim posmakowało. Może to właśnie ten będzie ten idealny przepis? Może? Zobaczymy, bo chociaż ten jest niczego sobie to ja i tak nadal będę szukać tego... jeszcze lepszego:) A nuż trafię?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 40 g drożdży;
- 100 g masła lub margaryny;
- 4 jajka;
- 100 g cukru kryształu;
- 500 ml mleka;
- szczypta soli;
- 2-3 łyżki spirytusu;
- 2 średniej wielkości jabłka;
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej);
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozmieszać z 2 łyżkami cukru, dodać do tego 2 łyżki mąki pszennej i około 3/4 szklanki mleka, wszystko razem wymieszać i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Potem rozczyn drożdżowy wlać do mąki, dodać jaja utarte z cukrem, resztę mleka, sól, roztopiony tłuszcz i dobrze wymieszać trzepaczką lub rózgą, aż ukażą się na cieście pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut do podrośnięcia.
W tym czasie obrać jabłka i pokroić w drobną kostkę.
Przygotowane jabłka i spirytus dodać do podrośniętego ciasta i lekko wymieszać.
Ciasto nabierać dużą łyżką, kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiany kolor.
Uwaga: Racuszki smażymy na niedużym ogniu, żeby za szybko się nie rumieniły, bo mogą być potem surowe w środku.
wtorek, 15 maja 2012
poniedziałek, 14 maja 2012
niedziela, 13 maja 2012
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Uwielbiam te muffiny!! Są proste w wykonaniu i przypominają lato...:) A przepis na te pyszności znalazłam tutaj:)
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować jogurt lub zsiadłe mleko, jaja i olej. Zmiksowane składniki dodać do sypkich składników, dodać mrożone maliny oraz czekoladę i wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Muffiny piec przez 25-30 minut w temperaturze 180oC.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka naturalnego jogurtu lub zsiadłego mleka;
- 2 jaja;
- 1 cukier waniliowy;
- 1/3 szklanki oleju;
- 1 szklanka mrożonych malin;
- 1/2 tabliczki białej czekolady (50g);
Czekoladę posiekać na drobne kawałki. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i cukier waniliowy. W drugiej misce zmiksować jogurt lub zsiadłe mleko, jaja i olej. Zmiksowane składniki dodać do sypkich składników, dodać mrożone maliny oraz czekoladę i wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Muffiny piec przez 25-30 minut w temperaturze 180oC.
czwartek, 10 maja 2012
wtorek, 8 maja 2012
Ciasto "poduszki"
Ciasto to swego czasu robiło furorę na naszych blogach. Ci, którzy kilka lat temu pisali swoje blogi kulinarne doskonale wiedzą o czym piszę:) Najpierw to ciasto upiekła Caritka i pokazała nam je na swoim blogu, którego już prawdopodobnie nie ma (a szkoda, bo uwielbiałam jej bloga), ale przepis się zachował tutaj:) I na szczęście, bo ciasto szybkie i łatwe do wykonania i można je upiec spokojnie podczas gotowania niedzielnego obiadu:) Mnie tak ładne poduszki jak Caritce to nie wyszły, ale co tam... i tak ciasto smaczne było:)
Wykonanie:
Składniki na ciasto:
- 5 jajek;
- 220 g mąki pszennej;
- 180 g cukru kryształu;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 125 ml oleju;
- 3 łyżki gorzkiego kakao;
- 125 ml wody;
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na puszystą pianę, dodać połowę cukru i nadal ubijać na puszystą masę. Następnie dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem kryształem, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20cmx35cm. Wyrównać powierzchnię.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego (np. z wiaderka);
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku;
- 100 g cukru pudru;
Wszystkie składniki razem zmiksować i przełożyć do worka, w którym należy obciąć jeden róg (może być worek cukierniczy). Masę serową wyciskać na ciasto tworząc przy tym białą kratkę.
Ciasto piec w 180 st.C około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i przełożyć na deseczkę.
Moje uwagi:
Każdy sernik po wystudzeniu dobrze jest wyjąć z formy, w której się piekł. Jeżeli zostawimy sernika w formie do pieczenia to ciasto szybko wilgotnieje od spodu i robi się mokre.poniedziałek, 7 maja 2012
sobota, 5 maja 2012
Ciasto biszkoptowe z truskawkami
To ciasto to nie lada smakołyk dla dzieci i małych i dużych:)
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 czubata szklanka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.
Składniki na masę piankową:
- 500 ml śmietanki 30%;
- 2 śmietany w proszku "Śnieżka";
- 1 cukier waniliowy;
- 2 łyżki cukru;
- 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g);
- 3 galaretki truskawkowe;
- 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek;
- 1 szklanka pokrojonych truskawek;
Wykonanie:
Schłodzoną
śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę
dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały czas
miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i
rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone
truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć
biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem.
Dodatkowo:
- truskawki do dekoracji;
- 1 galaretka truskawkowa;
Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową.
Moje uwagi:
Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się nam przekroi następnego dnia.
piątek, 4 maja 2012
czwartek, 3 maja 2012
Chlebek truskawkowy
Przeglądając ulubione blogi pozazdrościłam i Atince i Majance i do tego zaglądnęłam na stronę joy of baking
i się stało... też upiekłam chlebek truskawkowy:) Upiekłam i nie
żałuję, bo ciasto jest pyszne. Z jednej strony pachnie orzechami a
z drugiej ta pyszna wilgoć od truskawki... Ciasto zrobiłam z podwójnej
porcji z uwagi na brak małej keksówki, a że w sumie na dłuższą keksówkę
okazało się że jest go za dużo to przy okazji upiekłam 10 muffinek:)
Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180oC) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć.
W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym całym jajku ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać. Do ubitego masła dodać sypkie składniki i śmietanę lub jogurt. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać orzechy i truskawki.
Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wysypałam bułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180oC przez około 1 godzinę lub do momentu gdy chlebek ładnie się zarumieni a włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Muffinki piekłam 25 minut w tej samej temperaturze co chlebek.
I jeszcze wersja muffinkowa:)
Składniki:
- 113 g masła;
- 120 g cukru;
- 3 duże jaja;
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
- 280 g mąki pszennej;
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- około 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego;
- 55 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan;
- 1,5 szklanki posiekanych truskawek;
Posiekane orzechy ułożyć na blasze wyłożonej papierem pergaminowym i prażyć w piekarniku (180oC) przez około 8 minut, aż orzechy nabiorą złocistego koloru i zaczną pachnieć.
W misce ubić mikserem masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodawać po jednym całym jajku ciągle ubijając. Dodać ekstrakt waniliowy. W osobnym naczyniu połączyć mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać. Do ubitego masła dodać sypkie składniki i śmietanę lub jogurt. Całość dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać orzechy i truskawki.
Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać mąką (ja wysypałam bułką tartą), przełożyć ciasto. Piec w 180oC przez około 1 godzinę lub do momentu gdy chlebek ładnie się zarumieni a włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Muffinki piekłam 25 minut w tej samej temperaturze co chlebek.
I jeszcze wersja muffinkowa:)
wtorek, 1 maja 2012
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim
To ciasto było 2 lata temu propozycją na wspólne pieczenie w ramach Weekendowej Cukierni. Propozycję wówczas przedstawiła nam autorka tegoż bloga. Ciasto upiekłam i okazało się, że jest wyborne w smaku:) Polecam:)
Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200oC.
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni).
Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na rabarbar i przykryć upieczonymi kwadratami z kruszonką (jeden obok drugiego). Całość można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
- 450g ciasta francuskiego;
- 180g mąki pszennej;
- 100g masła;
- 130g cukru;
- 1 jajko;
- 1/4 łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli;
- 350g soku pomarańczowego;
- 750g rabarbaru;
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego;
- 400g śmietany kremówki (30 lub 36%);
- 2 opakowania Śmietan-fix;
- 1 duży cukier waniliowy (dodałam od siebie);
Ciasto francuskie podzielić na dwie równe porcje. Jedną połowę ciasta posmarować lekko roztrzepanym białkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 200oC.
Mąkę wymieszać z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem i szczyptą soli. Składniki te zagnieść na kruszonkę.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Budyń wymieszać z 50 ml soku pomarańczowego. Resztę soku i cukru zagotować z rabarbarem i gotować około 7 minut. Pod koniec gotowania dodać rozmącony budyń. Mieszając masę zagotować i ostudzić. Lekko przestudzoną masę rabarbarową rozsmarować na upieczonym blacie ciasta francuskiego i schłodzić w lodówce.
Drugą surową część ciasta francuskiego posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 200oC. Upieczone ciasto wystudzić i pokroić na 12 kwadratów. Ciasto lepiej jest pokroić przed pieczeniem (radzi Gospodyni Weekendowej Cukierni).
Śmietanę (dobrze schłodzoną) ubić z Śmietan-fixem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Śmietanę wyłożyć na rabarbar i przykryć upieczonymi kwadratami z kruszonką (jeden obok drugiego). Całość można posypać cukrem pudrem.