sobota, 31 marca 2012

Sernik śródziemnomorski

Sernik śródziemnomorski to bogactwo sera, chałwy, białej czekolady, pistacji... Słodki, ale nie za słodki jak na kraje arabskie:) Przepis znalazłam tutaj, ale swego czasu był też pieczony przez nasze polskie blogowiczki:)



Składniki na spód sernika:

  •  120g herbatników "Digestive";
  •  80g obranych pistacji;
  •  30g obranych migdałów;
  •  30g orzechów laskowych lub włoskich;
  •  50g jasnobrązowego cukru Demerara;
  •  140g roztopionego masła;
Składniki na masę serową:
  •  100g białej czekolady;
  •  680g śmietankowego sera białego w temperaturze pokojowej;
  •  250g cukru białego;
  •  3 duże jaja;
  •  1 łyżka soku cytrynowego;
  •  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego;
  •  1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub amaretto;
  •  2 łyżki mielonych migdałów;
  •  150g chałwy, grubo rozdrobnionej (można dać więcej);
Składniki na polewę miodową:
  •  3 łyżki gęstej, tłustej śmietany (np.22%);
  •  40g masła;
  •  4 łyżki miodu; 
 
 Wykonanie: 

 Spód: herbatniki rozdrobnić w malakserze i przesypać do miski. Orzechy, pistacje i migdały rozdrobnić na dosyć spore kawałeczki i dodać do herbatników. Dodać również stopione masło i cukier i dobrze wymieszać. Gotową masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 24cm i wcisnąć w dno i boki formy. Włożyć do lodówki na około godzinę, następnie piec 15 minut w 180 st.C na złoty kolor.

Masa serowa: roztopić czekoladę i wystudzić.Połączyć mikserem serek z chałwą i cukrem.Mieszając
dodać  wystudzoną czekoladę. Dodać jajka, po jednym na raz i wymieszać tylko do połączenia składników.
Dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, migdałowy lub amaretto, mielone migdały i wymieszać.
Delikatnie przelać masę na przygotowany spód. Piec przez 45-50 minut w 160 st.C. Ciasto jest gotowe, gdy wciąż drży w środku.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia wewnątrz w zamkniętym piekarniku na godzinę, a następnie schłodzić. 


Polewa miodowa: w małym rondelku doprowadzić do wrzenia śmietanę. Dodać masło i mieszać, aż się całkowicie roztopi. Wystudzić. Dodać miód, wymieszać i odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Wylać na ciasto i pozostawić w lodówce.
Udekorować posiekanymi pistacjami i gniazdkami z ciasta kataifi.

Sernik piec najlepiej metodą gazetową


piątek, 30 marca 2012

Sernik z wiśniami

Tym razem przepis z "Tradycyjnej Kuchni Polskiej" wyd. Prószyński i S-ka. Ciasto polecam, bo jest smaczne, wiśnie nadają mu lekko kwaskowy smaczek, a na talerzu efektownie się prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:)



Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 250 g margaryny;
  • 4 żółtka;
  • 100 g cukru pudru;
Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200oC na jasnozłoty kolor. 

Masa serowa:
  • 500 g sera białego;
  • 2 jaja;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki mleka w proszku;
  • 4 łyżki masła;
  • 1 cukier waniliowy;
  • skórka otarta z połowy cytryny;
  • kilka kropli aromatu cytrynowego;
Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto.

Wierzch:
  • 1-1,5 kg wiśni;
  • 1 kisiel wiśniowy;
  • 4 czubate łyżki cukru;
  • 4 białka;
Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel wiśniowy, wyłożyć na warstwę wiśni. 

Kruszonka:
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • trochę mąki;
Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200oC.

Moje uwagi:
Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera nie brakuje:) Wiśnie mogą być mrożone, tylko przed wyłożeniem ich na masę serową należy je rozmrozić i nie musi być ich 1 kg. Mnie wystarczyły 2 opakowania po 400g.

Pulchna szarlotka

Bardzo mi smakowała ta szarlotka:) Szybka i łatwa w wykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj.



Składniki na ciasto:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 g margaryny;
Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek;
  • 1 kisiel cytrynowy;
  • 3 łyżki cukru kryształu;
Dekoracja:
  • cukier puder;
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć je z cukrem około 15 minut. Ostudzić. Do przestudzonych jabłek dodać kisiel w proszku i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier i nadal ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i ponownie delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy (średniej wielkości) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem. Całość piec około 45 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

czwartek, 29 marca 2012

Ciasto "Milka"

Najpierw zobaczyłam to ciasto na blogu "Palachinka", potem ciasto upiekła Evenka. I to Evenka ostatecznie skusiła mnie na upieczenie tego torcika, bo to w sumie mały tort. Ciacho pyszne, rozpływa się w ustach i powiem Wam wszystkim miłe Panie, że z komentarzy, jakie pojawiły się na innych blogach pod tym przepisem wynika, że nie jednemu mężowi ciasto bardzo smakuje...:)



Składniki na biszkopt (będą potrzebne 2):
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1,5 łyżki kakao;
  • 2 łyżki ciepłej wody;
Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec wlać wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy o średnicy 20 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Wszystkie czynności powtarzamy i pieczemy drugi, taki sam biszkopt.

Składniki na krem:
  • 670 ml mleka;
  • 70 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 70 g białej czekolady;
  • 170 g margaryny (dałam masło);
  • 100 g cukru pudru;
Wymieszać w 100 ml mleka mąkę i cukier kryształ. Resztę mleka (570 ml) wlać do garnka, dodać połamaną białą czekoladę i zagotować. Zmniejszyć płomień i wlać miksturę mączną, ciągle mieszając. Podgrzewać do momentu, aż zgęstnieje (jak budyń), ostudzić.
Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń. 

Składniki na polewę:
  • 140 g mlecznej czekolady;
  • 3 łyżki mleka;
  • 2,5 łyżki cukru;
  • 100 g margaryny (dałam masło);
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Jeden biszkopt posmarować połową kremu, kilka minut schłodzić w lodówce, polać połową polewy, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą kremu, lekko schłodzić i polać resztą polewy.

Kawowe brownies

Wstyd się przyznać, ale brownies piekłam pierwszy raz:( No cóż, tak czasem bywa ze mną, że od razu stawiam sobie wysoką poprzeczkę. Tak było i z pieczeniem:) Torty, rolady, rurki... Czasu na brownies brakowało:( Aż dziwne, bo przecież to ciasto w wykonaniu jest szybkie, a przy tym świetnie smakuje. Przepis odgapiłam z bloga Dorotki.



Składniki:
  • 160 g masła;
  • 4 jajka;
  • 180 g gorzkiej czekolady;
  • 1,25 szklanki cukru;
  • 1 łyżka kawy granulowanej;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • szczypta soli;
  • 1,5 szklanki mąki;
  • 0,5 szklanki likieru kawowego;
Wykonanie:
Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Lekko przestudzić.W misce roztrzepać jajka, wanilię, cukier, likier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać mąkę z solą, dodać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wmieszać roztopioną czekoladę z masłem.
Formę 17 x 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180oC. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Gotowe brownies ma być mokre (dlatego patyczek może być oblepiony, ale ma nie być na nim surowego ciasta). Ciasto po upieczeniu wygląda "zakalcowato", ale takie ma być:)

Sernik na zimno

Łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny deserek. Przepis pochodzi z "Poradnika smakosza" nr 9-10/2008.



Składniki:
  • 4 opakowania galaretki owocowej (każda innego koloru);
  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego;
Dodatkowo:
  • 1 galaretka owocowa;
  • dowolne owoce do dekoracji (nie koniecznie);
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić pojedynczo, każdą w 150 ml wody.
Każdą przestudzoną galaretkę połączyć z 250g serka.
Poszczególne masy wylewać kolejno do formy, pamiętając że warstwę następną nakładamy, gdy poprzednia stężeje w lodówce.
Na wierzch sernika ułożyć owoce (u mnie maliny) i wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

  Moje uwagi: sernik nie jest słodki, zatem jeśli ktoś lubi słodkości bardziej słodkie to proponuję dodać do każdej galaretki (podczas rozpuszczania jej w gorącej wodzie) po czubatej łyżce cukru.

Orzechowy we francuskim cieście

Przepis stary jak świat! A mimo to ciasto zawsze smakuje, bo i nie za słodkie, i nie "masiaste", i lekkie (mimo ciasta francuskiego). Zresztą ciasto francuskie w tym cieście to nie jest typowe ciasto francuskie:) Kto jeszcze tego ciacha nie piekł i nie jadł, to niech upiecze i skosztuje! Polecam!



Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki;
  • 250 g margaryny;
  • 2 żółtka;
  • 1 łyżka zimnej wody;
  • szczypta proszku do pieczenia;
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać proszek do pieczenia i margarynę. Margarynę posiekać w mące, dodać żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Masa orzechowa:
  • 300 g mielonych orzechów włoskich;
  • 300 g cukru pudru;
  • 9 żółtek;
  • 11 białek;
  • szczypta proszku do pieczenia;
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodać orzechy, szczyptę proszku do pieczenia i zamieszać. Ubić pianę z białek, dodać do masy orzechowej i delikatnie wymieszać.
Jedną część ciasta cienko rozwałkować na wielkośc formy do pieczenia (tortownica o śred. 26 cm). Wyłożyć tym ciastem dno formy, na ciasto wyłożyć masę orzechową i przykryć masę drugim cienko rozwałkowanym plackiem. Ciasto piec w temperaturze 200oC przez 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

3 BIT

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Joanna pisze, że ciasto jest pyszne i je poleca. Skorzystałam z przepisu, bo zaintrygowała mnie masa, o której już słyszałam, ale jeszcze jej nie przygotowywałam:) Bałam się, że masa będzie za słodka i trochę sceptycznie do niej podeszłam. Okazało się, że masa fajnie współgra z herbatnikami i ciastem biszkoptowym. Jeżeli zaś chodzi o 3Bita w całości to polecam upiec go wcześniej - musi poleżeć, żeby herbatniki trochę zmiękły. U mnie ciacho było fajne po dwóch dniach:) Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam, bo biszkopt upiekłam "po swojemu", a z racji tego, że lubię ciasta wilgotne to je lekko naponczowałam:) 



Składniki na cisto biszkoptowe (wg mojego przepisu):
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 szklanki kakao ciemnego;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół. Blaty biszkoptowe można delikatnie naponczować.

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty;
  • mały kieliszek rumu lub kilka kropli aromatu rumowego;
Wykonanie:
Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:)

Składniki na masę:
  • 25 dkg masła;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g);
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając.

Dodatkowo:
  • 400 g herbatników szkolnych;
Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania.

środa, 28 marca 2012

Kruchy sernik z duszonymi jabłkami

W związku z tym, że poprzednie pieczenie (13:)) w ramach WC ominęło mnie przez moje wyjazdy, do 14-ego pieczenia zabrałam się z wielkim zapałem:) Z wielkim, bo nie dość, że zaraz po powrocie do domu wpadłam do Gospodyni tej edycji WC - Olcika, to jeszcze przez przypadek kupiłam gazetkę, w której swoim bystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:)
Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze nie raz, nie dwa...:) Polecam:) 



Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • szczypta soli;
  • 50 g cukru pudru;
  • 1 jajko;
  • 100 g zimnego masła;
  • 100 g migdałów w płatkach (pominęłam);
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z kakao, solą, cukrem i wysypać na stolnicę. W pryzmie zrobić wgłębienie i do środka wbić całe jajko. Wokół rozłożyć wiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu;
  • 125 g cukru pudru;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej;
  • 200 ml śmietany;
Wykonanie:
Ser zemleć, wymieszać z cukrem, mąką, jajkami i skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej 30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Składniki na masę jabłkową:
  • 5 winnych jabłek;
  • 4 łyżki miodu;
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty.
Tortownicę o średnicy 26cm posmarować tłuszczem i oprószyć płatkami migdałowymi. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i bok (3-4 cm) tortownicy. Na ciasto wyłożyć masę serową. Wierzch ciasta wygładzić. Piec 60 minut w temperaturze 180oC. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

wtorek, 27 marca 2012

Sernik ze śliwkami

W moich ustach się rozpływał:) I jestem pewna, że w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole jeszcze raz i jeszcze raz... Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Grażyna B.



Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 12,5 dkg margaryny lub masła;
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 żółtka;
Margarynę (masło) z mąką posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, proszek do  pieczenia oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto na pół godziny włożyć do lodówki, a następnie rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 10-15 minut w temperaturze 200oC.

Masa serowa:
  • 1 kg białego sera;
  • 20 dkg cukru pudru;
  • 1,5 szklanki śmietany 30%;
  • 1 budyń waniliowy;
  • 5 jajek;
  • szczypta soli;
Ser zemleć dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie ubić śmietanę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubić pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto.

Dodatkowo:
  • 1 kg śliwek;
  • 10 dkg zmielonych migdałów;
  • 10 dkg pokruszonych biszkoptów;
Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie serowej. Migdały wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i posypać śliwki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.

Tort brzoskwiniowy

Tworzę nową zakładkę w moim blogu. Od dzisiaj od czasu do czasu będę zamieszczać posta mówiącego o smaku mojego torta... jednego z wielu:) Te propozycje są dla osób, którym czasami piekę torty i którzy często mają problem z określeniem się, jaki ma być tort, jak ma smakować:)
W tej zakładce nie będę podawać przepisów na pokazane torty z różnych przyczyn, m.in. dlatego, że mam parę sprawdzonych propozycji, które dostałam od różnych przyjaciół i którzy prosili mnie, bym innym tego nie przekazywała. Ot, rzeczywistość... i trzeba to uszanować.Może pewnego dnia dopiszę przepis, kto to wie... 


poniedziałek, 26 marca 2012

sobota, 24 marca 2012

Irish Cream cheesecake (sernik z Bailey's)

Delikatny, kremowy, lekko pachnący Bailey'sem... Nam bardzo smakował:) Przepis od Doroty.



Składniki na spód:
  • 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie;
  • 60g roztopionego masła;

Składniki na masę serową:
  • 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia);
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 4 jajka;
  • 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady;
  • 2 łyżki śmietany kremówki;
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 23 cm bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda).

Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej.

Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy białek od żółtek), na koniec dodać chipsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.

Tortownicę z ciastem serowym umieścić w większym naczyniu, do którego należy nalać wody do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny w temperaturze 170 st. C. Nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, masa powinna być ścięta od góry.

Sernik wystudzić i dowolnie udekorować. U mnie posypałam czekoladowymi wiórkami.


Moje uwagi:
  • sernik piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, a proporcje składników zwiększyłam o 1/4 ich ilości. Sernik piekłam 1,10h.
  • na masę serową wykorzystałam "Twaróg delikatny naturalny" firmy President (kupiłam w "Biedronce");
  • do masy serowej lepiej jest dodać posiekaną czekoladę, wówczas sernik lepiej się kroi;  
 

czwartek, 22 marca 2012

Rolada czekoladowa z nadzieniem z serka mascarpone i malinami

Przepyszna!!! I to jest nie tylko moje zdanie:) Rolada rozpływa się w ustach. Przepis wykorzystam jeszcze i to myślę, że wiele razy:) Dla mnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite, myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej edycji Weekendowej Cukierni i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję Gospodyni Weekendowej Cukierni &12, która prowadzi fantastycznego i bardzo interesującego bloga Sweet Spoon.



Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka;
  • 100 g drobnego cukru kryształu;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 łyżki kakao;
  • 50 g startej gorzkiej czekolady;
  • 1 cukier waniliowy - 16g;
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie wsypać do ubitych białek cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać żółtka i delikatnie zamieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180oC. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas rolowania. Po upieczeniu ciasto natychmiast przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem waniliowym (papierem do pieczenia do góry), zerwać papier a gorącą roladę zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone;
  • 50 ml śmietany 18%;
  • 2 łyżki cukru pudru;
Wykonanie:
Składniki dokładnie zmiksować. Ja przygotowałam ten krem z podwójnej ilości składników.

Składniki na polewę:
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady;
  • 30 g masła;
Dodatkowo:
  • 250 g malin lub wiśni;
Wykonanie:
Masło rozpuścić razem z czekoladą na małym ogniu, cały czas przy tym mieszając.
Ostudzoną roladę rozwinąć, odłożyć ściereczkę. Roladę natychmiast posmarować kremem, ułożyć maliny i zwinąć w rulon. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu polać przygotowaną polewą (polałam polewą przed schłodzeniem).

środa, 21 marca 2012

Miętowe orzeźwienie

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście zaintrygował mnie smak mięty połączonej z czekoladą, no bo przecież to musi być pyszne, nie inaczej:) Przepis trochę pozmieniałam, jak zawsze zresztą:)W efekcie wyszło pyszne ciasto, które zdążyłam już upiec kilka razy!:)



Składniki na ciasto:
  • 4 jajka;
  • 1,5 szklanki cukru kryształu;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 25 dkg margaryny;
  • 4 łyżki kakao;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 0,5 szklanki wody;
Wykonanie:
Margarynę roztopić, dodać kakao, cukier oraz wodę i mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powstałą masę przestudzić, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy i wszystko ponownie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do średniej wielkości formy (wyłożonej papierem pergaminowym) i piec 60 minut w temperaturze 180oC.

Składniki na masę:
  • 1 litr śmietanki kremówki 30% lub 36%;
  • 2 łyżki cukru;
  • 0,75 szklanki syropu miętowego;
  • kilka kropli barwnika spożywczego w kolorze zielonym;
  • 4 płaskie łyżki żelatyny instant;
Wykonanie:
Syrop miętowy zagotować, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem i pod koniec ubijania dodawać stopniowo rozpuszczoną żelatynę oraz kilka kropli barwnika.
Do masy zamiast syropu można użyć cukierków miętowych. Wówczas 40 dkg cukierków miętowych i 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Dalej postępujemy jak powyżej.

Poncz:
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej;
  • 0,25 szklanki syropu miętowego;
Składniki wymieszać.

Dekoracja:
  • 100 g czekolady z nadzieniem miętowym;
  • 4 łyżki śmietany lub mleka;
Czekoladę rozpuścić ze śmietaną lub mlekiem. Mieszać, by składniki dobrze się ze sobą połączyły.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty, które należy naponczować przygotowanym, wystudzonym ponczem. Na pierwszy blat ciasta nałożyć większe pół masy miętowej i przykryć drugą częścią ciasta. Następnie wyłożyć pozostałą masę i wyrównać powierzchnię. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

wtorek, 20 marca 2012

BLANC-MANGER Z WIŚNIAMI

Miałam ochotę na jakiś deserek i zaczęłam szukać, szukać... Ten, może ten... i w końcu trafiłam na coś, na czym swoją uwagę skupiłam troszkę dłużej...:) Deserek zrobiłam, skosztowałam... i nie żałowałam czasu włożonego w przygotowanie tego cuda:) Cuda, bo nie tylko podniebienie, ale i oko deserek cieszył:) Przepis pochodzi z fantastycznego i ciekawego bloga Karolci.



Składniki na 4 porcje:
  • 250 g migdałów bez skórki;
  • 375 ml mleka;
  • 250 ml słodkiej śmietanki (12% lub 18% tłuszczu);
  • 50 g drobnego cukru;
  • 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny;

Składniki na wiśnie w syropie:
  • 125 g mrożonych wiśni;
  • 50 g cukru;
  • 50 ml wody;
  • sok z 1/4 cytryny;

Wykonanie:

1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć.
2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak od mielonych migdałów dostępnych w sprzedaży.
3. Dwie łyżki migdałów odłożyć do dekoracji. Resztę migdałów przełożyć do rondelka, wymieszać z mlekiem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, pozostawić przez 10 minut pod przykryciem.
4. W między czasie w miseczce wymieszać śmietankę z cukrem i (jeśli używamy) z agarem w proszku (żelatyny jeszcze nie dodawać).
5. Mleko wraz z migdałami przecedzić przez sitko do drugiego garnka dociskając drewnianą łyżką tak, aby do garnuszka wleciało jak najwięcej mleka. Do przecedzonego migdałowego mleka dodać śmietankę z agarem i dokładnie wymieszać. Jeżeli, zamiast agaru używamy żelatyny to również dodajemy ją do garnka. Garnek z miksturą ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy do czasu, aż zacznie wrzeć (nie gotować!), a agar lub żelatyna się rozpuszczą (agar wymaga nieco dłuższego podgrzewania niż żelatyna).
6. Miksturę ponownie przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji (wiśnie można zachować w całości lub gotować do czasu, aż zaczną się rozpadać). Pozostawić do przestygnięcia, następnie schłodzić w lodówce. Wiśnie w syropie można przechowywać w lodówce przez tydzień.

Mleczne ciasteczka

I znowu zagościłam w kawiarence u Dorotki:) Tym razem wybrałam mleczne ciasteczka, które z każdym kolejnym  dniem były coraz lepsze:) Moim znajomym bardzo smakowało to małe "conieco" do kawki, więc myślę że i Wam te wdzięczne ciasteczka smakować będą :) 


 
Składniki na około 30 ciasteczek:
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mleka w proszku;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
  • 150 g miękkiego masła;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 2 jajka;
  • 125 g białej czekolady (posiekanej);
Wykonanie:

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać je do masy maślanej, cały czas przy tym miksując (przy zbyt szybkim dodawaniu jajek masa może się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy i wszystko razem zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.
Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odległościach od siebie. Ciasteczka lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.

Jabłecznik francuski

Bardzo mi się spodobała zabawa w Weekendową Cukiernię, dlatego i teraz chętnie przyłączyłam się do wspólnego pieczenia i bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę.
Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne, nie za słodkie no i łasuch jeden powiedział, że da się go duuużo zjeść:)



Składniki:
  • 75 g miękkiego masła;
  • 150 g cukru;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 4 jajka;
  • 100 g mąki pszennej tortowej;
  • 50 g mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • około 3-5 średnich jabłek pokrojonych w tzw."szesnastki";
  • 150 g creme fraiche lub gęstej śmietany (np. 18% zoft);
Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie wysmarować masłem (ja dodatkowo leciutko wysypałam dno bułką tartą). Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC (z termoobiegiem).
W misce utrzeć masło ze 100g cukru i 1 łyżką cukru waniliowego, dosypać wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika.
Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami i wylać na podpieczone ciasto z jabłkami. Piec dalej jeszcze około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.






poniedziałek, 19 marca 2012

Kruche ciastka "wykrawane"

Ciastka... kruche, z cukrem, w sam raz do kawy czy herbatki. Jeżeli chodzi o mnie to najlepsze takie "maczane":) Mamy kawkę czy herbatkę i przed ugryzieniem moczymy ciasteczko w naszym napoju... tak na jedną chwilkę... i rozpływa się wtedy w ustach:) Polecam.



Składniki:
  • 300g mąki pszennej;
  • 250g margaryny;
  • 100g cukru pudru;
  • 1 żółtko;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny);
Dodatkowo:
  • 1 białko;
  • około 100g cukru kryształu;
Wykonanie:
Mąkę pszenną, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać nożem, potem lekko rozetrzeć palcami. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na minimum 0,5h. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy na min. 3 mm grubości. Foremkami wykrawać ciastka. Wierzch ciastek moczyć najpierw w białku, potem w cukrze krysztale. Układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 20 minut (na złoty kolor).


Moje uwagi:
  • do ciasta dodałam śmietanę o zawartości 18% tłuszczu;
  • jeśli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać troszkę mąki pszennej;
  • przy wałkowaniu ciasta należy lekko podsypywać je mąką, żeby nie kleiło się do powierzchni, na której wałkujemy ciasto i wykrawamy ciastka;
  • czas pieczenia może być różny, bo zależy on od wielkości wykrojonych ciastek (moje były sporych rozmiarów, gdyż wykrawałam je foremką do tartaletek:))

sobota, 17 marca 2012

środa, 14 marca 2012

Zielone naleśniki z kokosowym serkiem

Przepisu na naleśniki i to zielone dopatrzyłam się u Beatki. Bardzo mi się spodobał kolorek:) Byłam też ciekawa smaku takich innych naleśników. I oczywiście naleśniczki przygotowałam. Deser okazał się nie dość, że zaskakujący swoim kolorem to jeszcze i smaczny:) Jeżeli chodzi o sam przepis, to zmieniłam w nim jedynie skład nadzienia (stąd nazwa troszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli chcesz zaskoczyć kogoś swoim pomysłem kulinarnym:)



Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego;
  • 1 szklanka mleka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 op. cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka pasty pandanowej;
Składniki na nadzienie serowe:
  • 250 g sera białego (najlepiej mielony);
  • 1 op. cukru waniliowego;
  • 1 czubata łyżka cukru pudru;
  • 50 g wiórków kokosowych (drobnych);
  • 1 mały jogurt naturalny;
  • owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.);
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia.
Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz owoców) miksujemy na gładką jednolitą masę. Dodajemy trochę owoców (nie dużo) i delikatnie mieszamy.
Naleśniki nadziewamy masą serową. Dekorujemy owocami.

Sernik z truskawkami

Ciasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam.

 
- Upiec biszkopt z 3 jaj.

Masa truskawkowa:
  • 2 galaretki truskawkowe;
  • 2 szklanki zmiksowanych truskawek;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 20-30 dkg truskawek;
Wykonanie:
Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Do gorących truskawek wsypać galaretki i dobrze mieszać do czasu, aż się rozpuszczą. Nie gotować!! Przestudzoną, tężejącą masę wyłożyć na biszkopt, na masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić.

Masa serowa:
Przepis na masę serową znajdziesz tutaj. Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki.
Tężejącą masę wyłożyć na zimne truskawki, równo rozsmarować.

Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka cukru kryształu;
  • 2 łyżki żelatyny;
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w 1/5 szklanki wody, po 5 minutach rozpuścić w bardzo małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, miksując wlewać cienkim strumieniem żelatynę (ciepłą, żeby nie zdążyła ściąć się w śmietanie). Gotową śmietanę wyłożyć na zastygniętą masę serową.
Wierzch ciasta "pociapać" zmiksowanymi truskawkami (można zostawić sobie troszkę zmiksowanych truskawek z galaretką, wówczas ciasto przy krojeniu nie będzie się "ciapało":)
 

Sernik jagodowy




Bardzo smakował moim gościom. Zajadali się, że hej! Ja zresztą też:) Sernik znalazłam w kawiarence u Dorotki:) 






Składniki na spód sernika:
  • 150 g ciastek digestive, pokruszonych;
  • 75 g roztopionego masła;

Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm bardzo dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy i schłodzić przez 20 minut w lodówce.


Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego;
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
  • 200 g drobnego cukru;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 250 g jagód;

Składniki na polewę:
  • 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;

Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę, na końcu należy wmiksować jajka (od tego momentu miksujemy tylko chwilę). Masę serową należy wylać na schłodzony wcześniej spód. Sernik należy piec w temperaturze 180oC przez około 55 minut. Sernik powinien być "ścięty" na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik należy schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.  Ciasto to przechowywać w lodówce.